Що потрібно знати про ОСАГО

Pavlo
Pavlo N 10.12.2020
ПОДІЛИТИСЯ:

Насамперед, треба, мабуть, розпочати із визначення тобто, розшифрування такої складної абревіатури, як ОСЦПВ.  Автостраховка ОСЦПВ це – обов’язковий страховий поліс авто цивільної відповідальності водія ( ОСАГО з рос. мови відповідний еквівалент: « обязательное страхование авто гражданской ответственности водителя»).

Image Description

ОСЦПВ це – страховий поліс для авто, який страхує відповідальність кожного водія відносно третіх осіб. Що це означає? Це страхування транспортного засобу ( це може бути звичайне легкове авто, автобус, вантажівка, або причеп), як засобу підвищеного ризику підчас руху на дорозі. Тобто по своїй суті - страхування  кожного! водія, а саме його відповідальності, у разі ДТП (дорожньо – транспортної пригоди).

Зокрема, при умовах, що якщо в Україні кожен водій би мав обов’язковий поліс  страховка авто, як це передбачено законом держави, то розв’язання питань наслідків ДТП було б легшим для кожного учасника дорожнього руху. Маються на увазі наслідки, які пов’язані з відшкодуванням коштів на ремонт автівки постраждалої сторони і, авжеж відшкодування на лікування тієї ж самої постраждалої сторони.

Тобто, в своїй власній назві вже каже, сама за себе що така автостраховка є обов’язковою за вимогами законодавства для кожного водія – власника автівки чи інших засобів транспортних засобів, таких як: легкове авто, вантажівка, автобус або причеп до легкового чи вантажного авто. В даному контексті страхування мається на увазі приватного характеру власності та керування під час руху на дорогах країни.

Зокрема, мова не йдеться про громадський транспорт (тролейбус, трамвай тощо) чи сільськогосподарську  техніку. Натомість це – автостраховка на транспортний засіб який знаходиться у власності будь якої фізичної особи або юридичної особи.

Розрахунок такого страхового полісу, як ОСЦПВ ( ще так звана «Автоцивілка») відбувається за відповідними коефіцієнтами.

В сьогоденні дедалі розповсюдженими стають такі страхові поліси, які так і називаються в сфері послуг із страхування Автоцивілка онлайн.

Оформлюється такий поліс в дистанційному порядку при наявності доступу до мережі Інтернет.

Таким чином,  споживач може або самостійно зробити страховку онлайн Автоцивілка, або залучити до цієї процедури співробітників страхових компаній.  За допомогою опції «Калькулятор»,  доступній  на офіційному сайті власне самих страховиків, зокрема і на сайті онлайн агрегатора страхування РИНОКСТРАХОВКА можливо одразу порахувати скільки коштуватиме страховий поліс.  До речі, РИНОК СТРАХОВКА  надає  перевагу для кожного водія, як споживача обрати той варіант страхової компанії, який більш прийнятний за умовами та доступний за ціною в одному місці.

Для того, щоб скористатися цією функцією задля розрахунку вартості страхового полісу Автоцивілка онлайн потрібно задати параметри і ввести власні  дані щодо: типу транспортного засобу( легкове авто, вантажівка, автобус)/об’єм двигуна (для легкового авто); вантажопідйомність (для вантажівок); кількість місць для сидіння ( для автобусів)/ реєстрація власника за техпаспортом (населений пункт реєстрації транспортного засобу).

МТСБУ вважається повноправним регулятором страхового ринку з Автоцивілки. Тобто це – неприбуткова організація, яка регулює та контролює страхові компанії з автоцивілки.

Перевага такого сервісу, як онлайн  Автоцивілка полягає в економії часу та коштів, що явно працює на користь споживача і не може не порадувати існуючою можливістю заощадження.

Щодо економії часу, то якщо раніше потрібно було знайти час, та при цьому не пізніше аніж закінчиться попередній страховий поліс на бланку відповідного зразку ОСЦПВ, щоб поїхати до офісу тієї чи іншої страхової компанії. Адже із своєю появою сервіс Автоцивілка онлайн надав можливість заощаджувати такий дорогоцінний час для всіх і кожного окремо.

Мабуть, ще деякі люди сприймають за ідеєю, що не все що дешево – якісно, або взагалі не шахрайство. Нажаль, через велику кількість підступності, омани нечесних шахраїв покупцеві будь якого іншого продукту, не тільки полісу страхування онлайн Автоцивілка, все важче наважитися на спробу чогось нового.

Задля того, щоб перевірити поліс треба скористатися також офіційним сайтом МТСБУ, де у вкладці розташована опція щодо перевірки чинної дієвості  електронного полісу. Зробити можна це декількома засобами:  або за реєстраційним нумером авто, або за № полісу,  який завжди вказується в шапці такого полісу.

Якщо казати про термін дії полісу ОСЦПВ, то для легкового авто на українській реєстрації стандартним строком вважається 12 міс. тобто 1 рік, дуже неохоче страховики надають можливість оформити на авто на строк 6 міс. тобто пів року. Щодо легкових автівок на іноземній реєстрації, то строком страхування може виступати будь який термін від  мінімум 15 днів до 12 міс. максимум, наприклад 1 міс./2 міс./3 міс./ 4 міс./5 міс./6 міс./7 міс./8 міс./9 міс./10 міс./11 міс.

Термін доступний для страхування автобусів та вантажівок залежить від дати, коли призначено  ОТК (Обов’язковий Технічний Контроль), це означає що можливо оформити поліс онлайн Автоцивілка на строк не більше аніж дата ОТК.  Для автобусів – це зазвичай пів року, а для вантажівок розрахунковий термін може сягати і 12 міс.

В порівнянні із страховим полісом ОСЦПВ на відповідних зразку бланках , які в минулому включали штампи чи печатки страхових компаній, електронні поліси в відповідному місці, а саме правому нижньому кутку мають QR код. В цьому коді зашифровано діючий поліс та застрахований транспортний засіб. Для того, щоб перевірити поліс за допомогою цього шифру достатньо використати будь який смартфон, на якому вже встановлена програма QR сканер для читання такого коду, або електронні банківські додатки, в яких є така опція.

Сканувати такий QR код можна навіть з екрану телефону іншим смартфоном, якщо там також мається QR сканер. Тобто для того, щоб пред’явити страховий поліс за вимогою поліції, не обов’язково надавати у друкованому вигляді – на папері. Звичайно, такий електронний поліс можна роздрукувати в будь якому копіювальному центрі та на будь якому принтері для зручності та щоб не залежати від телефону, але це не – вимога. Таким чином, поліція має, в свою чергу також, мати відповідний пристрій із програмою з читання QR коду для того, щоб перевірити поліс будь якого водія. А це означає, що поліціянти не мають права перевіряти дію полісу водія без наявності відповідного пристрою. Адже в будь якому випадку можна використати офіційний сайт МТСБУ,  де можливо перевірити інформацію транспортного засобу за реєстраційним номером у відповідній вкладці.

В підсумку, авжеж, можна сказати, що кожний водій незалежно від того, яким транспортним засобом він керує під час руху на дорогах, має усвідомити, що поліс Автоцивілки, насамперед, - не «від поліції» і навіть не для того, «щоб просто не виписали штраф». Оскільки, в даному випадку мова йде про саме страхування відповідальності водія перед іншими водіями, то потрібно це, насправді, самому водієві. У цьому світі , особливо, під час руху, ми всі залежимо від один одного, особливо водії. Не дивлячись на переконання кожного водія, що саме він є хорошим водієм, це не завжди можна сказати про кожного. Тим паче, що ДТП відбуваються дуже миттєво і, майже,  завжди непередбачувано, тому, що дуже важко спрогнозувати дії іншої людини, в даному контексті водія.  Цією ситуацією і обумовлюється необхідність закону щодо обов’язкового страхування.

ПОДІЛИТИСЯ: